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demasiada 'fast food'

La obesidad infantil se multiplicó por cuatro en los últimos 20 años

Galicia lidera las peores estadísticas europeas y se acerca a las tasas de Estados Unidos ·· El sedentarismo y el exceso de comida rápida fomentan el sobrepeso ·· Los dietistas alertan sobre la proliferación de "chuches y bocatas" en la dieta de los niños

Rosquillitas azucaradas, pastelitos con nombre de tigre, ositos de goma, un bocata de sobrasada por aquí, unos regalices con pica-pica por allá... Paraíso infantil que oculta un purgatorio para el organismo. El incremento de grasas saturadas y azúcares coloca a los niños gallegos a la cabeza de las peores listas europeas: con un tercio de obesidad infantil o sobrepeso, sólo igualada por Canarias, Malta o Sicilia. Y las cifras se acercan peligrosamente al porcentaje de obesidad en EEUU, meca del fast food y enemigo público número uno del menú saludable.

Según datos de la Organización Mundial de la Salud (OMS), el 26% de los niños españoles presentan síntomas de obesidad-sobrepeso. En Galicia, los afectados se han multiplicado por cuatro a lo largo de los últimos veinte años. Según la Asociación Galega de Dietistas e Nutricionistas (AGDN), "o fenómeno obedece ó cambio de hábitos alimenticios e do estilo de vida, cunha maior dependencia do coche". La presidenta de esta entidad, María González, destaca además que "antes os nenos xogaban máis na rúa, tiñan máis actividade física ou ían camiñando a todos os sitios". Asistimos a un doble impacto de la cultura yankee: tanto por el monocultivo de "chuches e bocatas" como por la proliferación de "xogos de videoconsolas, demasiada Play-Station dende o sofá".

Los dietistas también apuntan "a incorporación da muller ó traballo como desencadenante da comida rápida e menos elaborada". En nuestra sociedad influye cada vez más el american way of life, "os pais non paran para facer de comer e recurren ó primeiro, con abuso de bollería industrial, graxas saturadas, colesterol e azúcar". Os nutricionistas non atopan razóns específicas dese bum da obesidade infantil en Galicia, "noutros climas fríos onde fan máis vida na casa non hai estes índices, isto só obedece a cambios de hábitos e hai que empezar pola prevención".

Porque la cocina gallega tradicional, integrada en la dieta atlántica, destaca por sus bondades: "Non é moi rica en graxas e conta con alicientes como o peixe azul, pero se está modificando polo ritmo de vida e outras culturas". Quizás en esta pérdida de valores gastronómicos radiquen las alteraciones del organismo. "Antes facíase unha comida máis sa, pero agora os pais comen mal e rápido, os fillos de persoas con obesidade teñen máis risco de padecela", observa María González. Según la Asociación Galega de Dietistas e Nutricionistas, una buena alimentación empezará por un desayuno equilibrado "para un mellor rendemento físico e intelectual na escola". Muchos niños llegan al cole sin desayunar o tomando sólo un cacao, "e deben cambiar eses hábitos agora, ós 30 anos será imposible". González recomienda "froita pola vitamina C, minerais e fibra; lácteos polo calcio para o crecemento e cereais para a enerxía".

Al mediodía, "hai que comer de todo: verduras, proteínas como carne e pescado, pasta e patacas para a enerxía". El problema radica en la forma de cocinarlas, "máis prancha e menos frito". Los niños no deben saltarse la merienda. Y la cena consistirá "nun prato de verduras e proteínas, máis lixeiro que ó mediodía pero evitando bocatas".

. phermida@elcorreogallego.es

Menos gominolas

Las "calorías vacías" de las chucherías

¿Alternativas a las chuches, pastelitos y gominolas? La nutricionista María González recomienda "substituír o célebre bolo industrial recheo de cacao por froita que tamén ten sabor doce, ou por un iogur". A la hora de elegir, "mellor un pequeno bocadillo que un croissant cheo de graxas saturadas e azucres".

Los propios dietistas definen las gominolas como "calorías vacías, con nutrientes nulos, sólo tienen azúcar". Los refrescos sólo albergan azúcar: según González, "o seu consumo excesivo fomenta a obesidade, a caries ou mesmo a diabete tipo dous". La nutricionista también recomienda "comer despacio, en horarios regulares e cinco veces ó día" .

 

Directora do colexio San Xoán de Ferrol

Marian López "Prohibimos os refrescos nos recreos"

- O centro de San Xoán en Ferrol realiza prácticas de boa alimentación infantil...

_ Dedicamos cada día a un alimento, para que os nenos tomen aquí un segundo almorzo durante o recreo. Temos os mércores brancos e os rapaces traen leite. O xoves é o día da froita e o venres o dos froitos secos. Así concienciamos nenos e pais para levar unha alimentación máis saudable.

- ¿Hai nenos que non almorzan nas súas casas?

_ Moitos. E tamén outros que traen para o recreo unha especie de xantar, con bocatas enormes de chourizo. En caso de comer en bocadillo, o recomendable é que sexa de xamón cocido ou peituga de pavo. Ó mediodía tamén temos un servizo de cátering con menús variados e saudables. E xa solicitamos unha subvención para celebrar en maio o mes da froita, tomando en todos os recreos unha peza das máis apetecibles. Aquí chegaron nenos que nin probaban o leite e agora están encantados.

- Nos recreos prohíben...

_ Non permitimos que os nenos tomen refrescos, chuches, patacas fritas, os famosos snacks, ou zume de bote. Tamén facemos recomendacións: se traen galletas mellor que non sexan de chocolate, aínda que unha vez ó mes non pasa nada .

08 mar 2010 / 00:00
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