De festa coa empanada por bandeira

Milleiros de persoas déronse cita na carballeira da Silva para degustar e exaltar o produto estrela de Silleda

Presentáronse corenta creacións a concurso

Unha de mexillóns con masa de millo, trigo e centeo, elaborada por María José Gómez, foi a que alcanzou o prezo máis alto na poxa: 1.350 euros

Miembros del jurado analizando las empanadas presentadas a concurso este sábado en Bandeira

Miembros del jurado analizando las empanadas presentadas a concurso este sábado en Bandeira / bernabé - javier lalín

Como cada terceiro sábado de agosto dende 1974, a carballeira da Silva de Bandeira (Silleda) foi onte o escenario da emblemática Festa da Empanada de Bandeira, declarada de Interese Turístico de Galicia e que alcanzou a edición número 47.

Ao mediodía celebrouse a misa cantada pola Coral Polifónica de Agolada e media hora despois daba comezo o concurso de empanadas, con premios para as máis saborosas e a tradicional poxa. As propostas son cada ano máis creativas. Así, por exemplo, competían unha empanada en forma de centola e outra de mexillóns presentada sobre unha plataforma que simulaba un barco bateeiro, con grúa incluída.

A continuación tivo lugar a actuación da Asociación Cultural Xirandola e +Danza, que deu paso á lectura do pregón a cargo da xornalista María Lama, quen reivindicou para esta cita a declaración de Festa de Interese Turístico Nacional e destacou a implicación dos veciños, mozos e maiores, na súa organización.

Este ano presentáronse a concurso 40 empanadas (18 na categoría amateur, 12 na profesional e 10 na infantil). Os primeiros premios foron para a empanada de grelos confitados, cacheira afumada e queixo de tetilla con masa de ovo e trigo, de Casa Currás (profesional); para a de mexillóns con masa de millo e trigo centeo, de María José Gómez (amateur); e para a de mexillóns de Carmen e Ricardo Fuerte (infantil).

A máis orixinal foi a de centola de Sálvora (categoría profesional), de A Despensa Galega: a máis tradicional, a de millo corvo e xouba rechea de xamón (categoría amateur), de Lola Sangiao; e a de mellor masa, a de ventresca de bonito, cebola e pemento do país (profesional), de Panadería Cervela. A empanada de mexillóns con masa de millo e trigo centeo de María José Gómez foi ademais a que alcanzou o prezo máis alto na subasta: 1.350 euros.

Ás tres da tarde a empanada era xa protagonista nas mesas das numerosas peñas. O xantar estivo amenizado por BB+ e Os Varacuncas.

Xa á media tarde, a música correu a cargo da orquestra América S.L e JB Son, mentres que pola noite a charanga Os Alecríns e Argalleiros amenizaron a cena das peñas. Na verbena, a partir da medianoite, actuaron a orquestra Olympus e Disco Radikal con DJ David Expósito.

Segundo a organización, ao longo da xornada pasaron pola Festa da Empanada unhas dez mil persoas.

A programación da Festa da Empanada continuará hoxe co pasarrúas da Banda Municipal de Silleda, a misa cantada polo Coro Vales Mahía, o espectáculo infantil O Gran Circo Galego, o concerto da Banda Municipal de Silleda e a E.R.C. de Bandeira e o baile que estará amenizado polo dúo Phantom.