Galicia

Ana Pontón esixe medidas para que os gandeiros non vendan a carne a perdas

Na visita a unha explotación tradicional galega en Rois advertiu de que cobran menos polo quilo actualmente que hai 50 anos

  • 21 ene 2022 / 01:00
  • Ver comentarios
Noticia marcada para leer más tarde en Tu Correo Gallego

A portavoz nacional do BNG, Ana Pontón, urxiu este xoves á Xunta de Galicia a tomarmedidas para evitar que os gandeiros galegos vendan a carne a perdas, como lles está a ocorrer na actualidade.

O principal problema do sector gandeiro en Galicia é o “baixo prezo” que reciben pola carne e que “se agravou con motivo da pandemia” sen chegar a recuperarse aínda, explicou en declaracións á prensa despois de visitar unha explotación gandeira de vacún de carne en Rois, na provincia da Coruña.

Ao fío desta observación, Pontón sinalou que mentres que en 1970 se cobraba o equivalente a seis euros o quilo de carne, agora “no mellor dos casos, cóbranse cinco”, o que evidencia que reciben “menos que hai 50 anos”. Unha situación imposible de manter e den entender.

arredor de 22.000 explotacións de gando Deste xeito, demandou ao Goberno autonómico que tome medidas xa para garantir a protección e a rendibbilidade do sector, sobretodo tendo en conta que na comunidade galega existen arredor de “22.000 explotacións” , a metade delas de maneira profesional e a outra metada para autoconsumo, que traballan “en extensivo, son sostibles e que fan labor moi importante para manter poboación no territorio”.

Por todo iso, a nacionalista dixo que os nacionalistas e os gandeiros galegos se preguntan “onde está Feijóo, onde está o Goberno galego?” para atender as necesidades dun sector que urxe “medidas e accións” para ter maior viabilidade económica.

Lamentou que a Xunta de Galicia non se centre en atender estas cuestións mentres “se envolve en bulos e súmase á estratexia da extrema dereita no canto de tomar medidas que garantan que os nosos produtores non vendan por baixo de prezo de custo”, reprochou.

anos con graves problemas E é que, tal e como recordou a líder nacionalista, o sector leva anos “sufrindo problemas graves polos baixos prezos baixos” e require medidas eficaces para defendelo e “garantir a súa viabilidade” sobre todo porque axuda a frear o despoboamento do rural, a previr os incendios forestais e manter a poboación no territorio.

Estas garantías, para o BNG, requiren entre outras medidas, facer cumprir a Lei estatal de Cadena Alimentaria e outras “ que permitan ampliar a base agraria das explotacións”. Hai en Galicia 300.000 hectáreas de superficie agraria abandonada, e cobra especial importancia “que se mobilizaran porque son un elemento central e fundamental para mellorar a rendibilidade das explotacións”, explicou Pontón ante os medios de comunicación, permitindo incluso que mellorar e ampliar o número de cabezas de gando, sustentabñe,m que cuida terrritorioa con ofrece carne de orimeríasima calidade, be esidatos xunta se implique con medidas para evita vender baixo custes de produción.

Tema marcado como favorito