A tradicional matanza do porco xunta centos de veciños e visitantes na aldea lalinense de Anzo
O exemplar, de 184 quilos, foi transportado nun carro tirado por vacas
Os asistentes degustaron produtos típicos
Houbo exposición de apeiros e oficios, teatro e música
A casa de Golmar de Anzo acolleu este sábado a XXIV Matanza Tradicional de Lalín, unha celebración organizada conxuntamente pola veciñanza das parroquias de Anzo e Busto e que contou cunha elevada participación de veciños e visitantes. “Foi unha das edicións máis sobresaíntes e completas xa que contou con moitas actividades e representacións de carácter etnográfico”, subliñan dende o Concello.
Arranca el Mes do Cocido, motor económico para Lalín y Deza
O porco foi un exemplar lalaíno de 184 quilos en canal, que foi transportado como tradicionalmente se facía, nun carro tirado por vacas e levado ao lugar do seu despece. Tras a Matanza, houbo unha degustación de produtos típicos como costela, torresmos e chourizos. A maiores, a veciñanza aportou unha gran diversidade de sobremesas típicas.
A celebración foi narrada e comentada polo xornalista Manuel Vilariño e polo Cronista Oficial de Lalín, Daniel González Alén, que achegaron aos visitantes aspectos historiográficos, etnográficos, culturais e ata anecdóticos ao redor deste evento que está tan enraizado nas tradicións lalinenses.
Ames prepara un multitudinario Cocido dos Maiores
Representacións etnográficas
Houbo tamén varias representacións de carácter etnográfico, como unha exposición de apeiros de labranza e de antigos oficios, a representación da chegada dunha emigrante de Bos Aires, o afiado de gadañas, a escarocha do millo, a escenificación dun escribán que redactaba todo tipo de documentos relacionados coa vida dunha parroquia, e unha regueifa da torna da auga, moi representativa das antigas liortas entre veciños. Non faltou tampouco a música, da man de Carballeira de Cercio e do Trío 3.com.
O alcalde José Crespo, agradeceu a total dispoñibilidade que os veciños destas dúas parroquias tiveron dende o primeiro momento para ser organizadores da Matanza, da man da comisión organizadora integrada por veciños de ambas dúas parroquias e dos concelleiros de Festas, José Cuñarro, e de zona, Marcos Mariño. Agradeceu tamén á familia Cortizo (ao matrimonio conformado por José Luis Cortizo Vila e María José Méijome Pérez e ao seu fillo e nora, Rubén Cortizo Méijome e Ana Valladares González) a cesión da casa fidalga e as súas construcións anexas para levala adiante. Trátase dun inmoble singular con hórreo, palleira, lareira, portada de madeira, eira enlousada de pedra, entre outros moitos elementos singulares.
Á celebración, enmarcada nos actos da Feira do Cocido, asistiron tamén o conselleiro de Cultura, o presidente da Deputación de Pontevedra e unha nutrida representación de membros da Corporación local.
Temas
Más en Área
-
Los comedores de Ames abrirán este lunes y Sanidade admite al menos un centenar de afectados por gastroenteritis
-
Vimianzo estrena una senda urbana, una ruta saludable de 3,7 Km y un ciclo de seis andainas
-
La Policía Local de Ribeira pide la colaboración ciudadana para localizar a tres menores que dieron una paliza a otro
-
Guadalupe Vázquez e Modesto Fraga inauguran a biblioteca rural da escola fisterrana do Val de Duio